ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Συχνές Ερωτήσεις

Επίδομα θέρμανσης 2020-2021

Το αργότερο μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για το επίδομα θέρμανσης, προκειμένου να καταθέσουν οι δικαιούχοι τις αιτήσεις τους. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και τον Ιανουάριο για παραγγελίες που θα έχουν γίνει έως τις 31/12 και θα αφορούν αγορές-πληρωμές μέχρι τις 30 Απριλίου.

Το επίδομα θέρμανσης για την φετινή χειμερινή περίοδο θα είναι διευρυμένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Εκτός από τους δικαιούχους που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, το φετινό επίδομα θα λάβουν και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο, αλλά και τα νοικοκυριά ορεινών περιοχών που χρησιμοποιούν καυσόξυλα ή pellet.

Επίσης, θα επιδοτείται και το υγραέριο, η γνωστή «μπουκάλα» που χρησιμοποιούν αρκετές σόμπες, ενώ τα χρήματα που θα καταβάλλονται θα ξεκινούν από 64 ευρώ και θα φτάνουν έως τα 650 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης πλέον θα καταβάλλεται ανά περιοχή, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μέχρι πρότινος, όπου η χώρα ήταν χωρισμένη σε τέσσερις ζώνες με συντελεστές. Έτσι, θα υπάρξουν πλέον 13.549 περιοχές με διαφορετικά ποσά. Εξυπακούεται πως περιοχές όπως η Φλώρινα, η Κοζάνη, τα Γρεβενά κ.ά. θα έχουν τον υψηλότερο συντελεστή, αφού εκεί καταγράφονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Με τη σχετική απόφαση, στη λίστα των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης – εκτός από τους δικαιούχους που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης θα προστεθούν όσοι χρησιμοποιούν:

  • φυσικό αέριο
  • υγραέριο
  • καυσόξυλα ή pellets

Για να είναι δικαιότερη η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης το υπουργείο Οικονομικών χώρισε τις περιοχές της χώρας ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, που επικρατούν σε αυτές. Το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.

Για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να βάλει το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβει. Επίσης, τα χρήματα που θα πάρει πρέπει να τα ξοδέψει, αλλιώς τα επιστρέφει.

Εισοδηματικά κριτήρια

 

  • Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο. 

    ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

 

 

Ποια είναι τα καθήκοντα του διαχειριστή μιας πολυκατοικίας;

  1. Εξόφληση όλων των λογαριασμών κοινοχρήστων δαπανών , όπως ΔΕΗ, ύδρευσης, καθαριότητας, πετρελαίου κλπ.
  2. Επίβλεψη των τακτικών (π.χ. καθαριότητα) και εκτάκτων εργασιών (π.χ. επισκευή των βλαβών) στους κοινόχρηστους χώρους και εγκαταστάσεις του κτηρίου.
  3. Κατανομή των κοινοχρήστων δαπανών και έκδοση αναλυτικού λογαριασμού για κάθε διαμέρισμα χωριστά, ανάλογα με τα χιλιοστά συμμετοχής του.
  4. Είσπραξη των οφειλών των διαμερισμάτων.
  5. Έλεγχος του αποθέματος και προμήθεια του πετρελαίου θέρμανσης κατά τους χειμερινούς μήνες.
  6. Φροντίδα για τα διοικητικά θέματα όπως προβλέπει ο κανονισμός, δηλαδή σύγκληση συνέλευσης του κτιρίου αν υπάρξει ανάγκη και τήρηση των πρακτικών της.
  7. Γρήγορη ανταπόκριση όταν οι ένοικοι ζητούν την παρέμβασή του για την αποκατάσταση κάποιας ζημιάς ή βλάβης.

Τι είναι το αποθεματικό της πολυκατοικίας;

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη λειτουργίας μιας πολυκατοικίας είναι ο σχηματισμός του αποθεματικού όπως προβλέπει ο κανονισμός. Το αποθεματικό είναι ένα ταμείο το οποίο σχηματίζεται με την συμμετοχή όλων ενοίκων της πολυκατοικίας. Τα χρήματα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στον εκάστοτε διαχειριστή να πληρώσει τις δαπάνες της πολυκατοικίας μέχρι την έκδοσή και είσπραξη των κοινοχρήστων. Όταν το διαμέρισμα ενοικιάζεται, το αποθεματικό καταβάλει ο ενοικιαστής. Όταν αυτός αφήσει το διαμέρισμα και αφού εξοφλήσει όλες του τις υποχρεώσεις στην πολυκατοικία, το πόσο που κατέβαλε σαν αποθεματικό του επιστρέφεται από τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, ο οποίος πρέπει να το ξανά εισπράξει από τον νέο ενοικιαστή του διαμερίσματος. Το ύψος του αποθεματικού ταμείου της πολυκατοικίας πρέπει να είναι περίπου 50% περισσότερο από το μέσο μηνιαίο ύψος των δαπανών, για να μπορεί να καλύψει και πιθανές καθυστερήσεις στην εξόφληση οφειλών. Επίσης πρέπει να προσαρμόζεται τακτικά στην άνοδο των δαπανών. Διαφορετικά ο διαχειριστής θα αναγκάζεται να καλύπτει μέρος των δαπανών της πολυκατοικίας από την τσέπη του.

Τι γίνεται αν κάποιος ( ενοικιαστής / ιδιοκτήτης ) δεν πληρώνει τα κοινόχρηστα;

Ο διαχειριστής οφείλει να τον παραπέμψει στην συνέλευση των συνιδιοκτητών και να αφήσει αυτήν να αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες, οι οποίες ενίοτε φτάνουν και στα δικαστήρια. Στην περίπτωση αυτή το διαμέρισμα καλείται να εξοφλήσει το ποσό προσαυξημένο με τα έξοδα είσπραξης του, τους τόκους υπερημερίας και την ποινική ρήτρα αν προβλέπεται τέτοια από τον κανονισμό.

Ο ενοικιαστής ενός διαμερίσματος μετακόμισε χωρίς να εξοφλήσει τα κοινόχρηστά του. Τι γίνεται σ' αυτή την περίπτωση;

Τα οφειλόμενα κοινόχρηστα της περίπτωσης αυτής πρέπει να κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης. Γι’ αυτό λοιπόν καλό είναι πριν την αναχώρηση ενός ενοικιαστή ο διαχειριστής να επικοινωνήσει με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος και να τον ενημερώσει για τις οφειλές του διαμερίσματος του έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα.

Ώρες κοινής ησυχίας

Ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας θεωρούνται οι εξής:
Α. Κατά τη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00. έως 07:00.
Β. Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.
Θερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Απριλίου έως την 30 Σεπτεμβρίου και ως χειμερινή το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Τι γίνεται σε περίπτωση που ο διαχειριστή της πολυκατοικίας αρνείται να δώσει λογαριασμό για τα κοινόχρηστα ή παρουσιάζει αποδείξεις δαπανών που δεν είναι νόμιμες;

Το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί άμεσα σε έκτακτη γενική συνέλευση ( ενοικιαστών και ιδιοκτητών ) όπου θα ζητηθεί από τον διαχειριστή να λογοδοτήσει. Αν ο διαχειριστής αμελεί να προκηρύξει συνέλευση, συνήθως ο κανονισμός της πολυκατοικίας προβλέπει ότι ένα ορισμένο ποσοστό των συνιδιοκτητών μπορεί να προκηρύξει νόμιμα συνέλευση στην θέση του διαχειριστή.

Υποχρεούνται όλοι οι ιδιοκτήτες, ανεξάρτητα αν διαμένουν ή όχι στην πολυκατοικία, να αναλάβουν χρέη διαχειριστή; Τι προβλέπεται σε περίπτωση άρνησης; Μπορούν οι ενοικιαστές να γίνουν διαχειριστές;

Η απάντηση βρίσκεται συνήθως στον κανονισμό της πολυκατοικίας. Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από το τι προβλέπεται στον κανονισμό με απλή πλειοψηφία της συνέλευσης μπορεί να αλλάξει το σημείο αυτό του κανονισμού, και να επιτραπεί π.χ. σε μη ιδιοκτήτη να γίνει διαχειριστής άμισθος. Αν κάποιος αρνείται να γίνει διαχειριστής της πολυκατοικίας τότε υπάρχει η λύση της ανάληψης της διαχείρισης από εταιρεία διαχείρισης πολυκατοικιών. Ζητήστε μας προσφορά info@oikofrontis.com

Όταν ένας ενοικιαστής υποχρεούται να καταβάλει ένα ποσό κάθε μήνα για αποθεματικό ταμείο και ξενοικιάζει το διαμέρισμα, θα πρέπει να του επιστραφούν κάποια χρήματα;

Τα χρήματα επιστρέφονται εξ’ολοκλήρου στον ενοικιαστή αλλά άτοκα.

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας νέος ένοικος σε μια καινούρια πολυκατοικία;

• Κάθε ένοικος πρέπει να διαβάσει προσεκτικά και να κατανοήσει τον κανονισμό και την οριζόντια ιδιοκτησία.
• Ο διαχειριστής πρέπει να οριστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του αμέσως. Οι καθυστερήσεις θα φέρουν μόνο μπερδέματα και διαμάχες αργότερα.
• Όλοι οι ένοικοι πρέπει νωρίς να φροντίσουν να βρουν τους διάφορους διακόπτες πού απομονώνουν τις διάφορες παροχές στο διαμέρισμά τους όπως νερού ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης κ.λ.π. Επίσης να προμηθευτούν κλειδιά για να έχουν πρόσβαση στους χώρους αυτούς. Έτσι σε περίπτωση ανάγκης θα είναι προετοιμασμένοι.
• Οι διάφοροι τεχνικοί πριν παραδώσουν τα συστήματα για λειτουργία επισημαίνουν ποιοι μετρητές (θέρμανσης, ύδρευσης κλπ) ανήκουν σε κάθε διαμέρισμα. Καλό είναι ο κάθε ένοικος να επιβεβαιώσει αν οι μετρητές αυτοί είναι πράγματι σωστά αντιστοιχημένοι.
• Το θέμα της παραλαβής μίας νέας ιδιοκτησίας από τον κατασκευαστή είναι σοβαρό. Καλό είναι ο κάθε ιδιοκτήτης πριν υπογράψει τα σχετικά έγγραφα της παραλαβής να αναθέσει τον έλεγχο σε μηχανικό της εμπιστοσύνης του, για να αποφύγει προβλήματα αργότερα.

Χρήσιμες Πληροφορίες