«Γνωριμία» με το κουνούπι
Η επιστημονική ομάδα της Οικοφροντίς με τον υπεύθυνο επιστήμονα γεωπόνο σας ενημερώνει για το κουνούπι. Ταξινόμηση, βιολογικός κύκλος ζωής, χαρακτηριστικά και «μπόλικη» πληροφορία για το παράσιτο που μας «δυσκολεύει» καθημερινά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Από άποψη ταξινόμησης, όλα τα είδη ανήκουν στην τάξη Diptera, την οικογένεια Culicidae. Τα κυρία χαρακτηριστικά που διακρίνουν, από τα άλλα συγγενή προς αυτά δίπτερα, είναι η καλά ανεπτυγμένη προβοσκίδα, τα φτερά, το σώμα, που καλύπτεται από λέπια και τρίχες, νηματοειδείς κεραίες κυκλικά διαταγμένες. Η μορφή των κεραιών είναι αρκετή να ξεχωρίσουν τα θηλυκά κουνούπια από τα αρσενικά. Tα αρσενικά έχουν πολυάριθμες και μακριές τρίχες που δίνουν στην κεραία φτεροειδή μορφή. Το μήκος του σώματος των περισσότερων κουνουπιών κυμαίνεται από 3 έως 6 mm. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα τροπικά είδη που ανήκουν στο γένος Τοχοώγη- τα όποια είναι, συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη, γίγαντες με μήκος σώματος μέχρι και 19 μμ και άνοιγμα φτερών μέχρι και 24 mm Έχουν περισσότερα από 50 εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, έχουν προσαρμοσθεί να ζουν σ’ όλα σχεδόν τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη μας. Απουσιάζουν μόνο από την Ανταρκτική και μερικά νησιά.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών αποτελείτε από αυγό, την προνύμφη , τη νύμφη και το ενήλικο.
ΠΟΥ ΣΥΧΝΑΖΟΥΝ;
Τα κουνούπια προτιμούν μικρές ή μεγάλες λίμνες, τα έλη και οι βαλτή, οι ορυζώνες , τα παρόχθια ποταμόν και ρυακιών, τις κοιλότητες των βράχων, των δένδρων και του εδάφους που διατηρούν μικρές ποσότητες νερού. Άλλα ενδιαιτήματα είναι οι βόθροι και τα φρεάτια και οι δεξαμενές. Κατάλληλα ενδιαιτήματα για κουνούπια και χάρτινα κουτάκια αναψυκτικών και άλλον υγρών που διατηρούν μικρή ποσότητα νερού, γλάστρες και άλλα δοχεία σε νεκροταφεία, καθώς και σε ταράτσες , μπαλκόνια και αυλές κατοικιών, πηγάδια, κ.λπ.
ΕΙΔΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΟΥ
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 60 διαφορετικά είδη κουνουπιού τα οποία υπάγονται σε 7 γένη: Aedes , Anopheles, Culex , Coquillettidia, Culiseta, Uranotaenia & Ochlerotatus.
Γένος Anopheles
Κύριες θέσεις αναπαραγωγής αποτελούν τα καθαρά στάσιμα νερά εκτεθειμένα στον ήλιο με πλούσια υδρόβια βλάστηση, ορυζώνες. Τα περισσότερα είδη παρουσιάζουν σχετική ανεκτικότητα στο αλάτι και μπορούν να βρεθούν σε παραθαλάσσιους βάλτους και έλη. Το συγκεκριμένο γένος τσιμπάει από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Τα κουνούπια του γένους Anopheles είναι τα σημαντικότερα για την Ελλάδα ως ενδιάμεσοι ξενιστές της ελονοσίας.
Γένος Aedes
Το σώμα της προνύμφης σχηματίζει γωνία με την επιφάνεια του νερού. Οι προνύμφες αναπτύσσονται σε πολύ μικρές φυσικές ή τεχνητές συγκεντρώσεις νερού όπως κοιλότητες δέντρων, γλάστρες, κουτιά από κονσέρβες, βάζα, κουβάδες, σπασμένα μπουκάλια, ή πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων. Τα κουνούπια του γένους Aedes παρουσιάζουν μεγάλο υγειονομικό ενδιαφέρον ως ενδιάμεσοι ξενιστές του κίτρινου πυρετού, του δάγκειου, της φιλαρίασης και των ιογενών εγκεφαλίτιδων.
Γένος Culex
Οι προνύμφες συχνά βρίσκονται και σε συγκεντρώσεις νερού που προέρχονται από τον άνθρωπο, όπως πλημμυρισμένα κελάρια, οικόπεδα υπό κατασκευή, βαρέλια νερού, κονσερβοκούτια, μεταλλικά ντεπόζιτα, διακοσμητικές λιμνούλες, δοχεία στους κήπους και ανθοδοχεία στα νεκροταφεία. Αντέχουν σε μικρή ποσότητα άλατος και μπορούν να βρεθούν επίσης σε τρύπες βράχων. Το γένος Culex περιέχει είδη που είναι ενδιάμεσοι ξενιστές πολλών αρμποϊών και της φιλαρίασης. Τα κουνούπια του γένους Culex είναι τα πιο ενοχλητικά για τους κατοίκους των πόλεων (αστικές περιοχές).
Καλέστε μας άμεσα!!
☎️ 210 9401200 – 210 9405200
Επικοινωνήστε μαζί μας στο email:
? info@oikofrontis.com